لیست اختراعات سيده منصوره معمارزاده


ثبت :
از
تا
اظهارنامه :
از
تا

بازنشانی
تعداد موارد یافت شده: 2
تاریخ اظهارنامه: 1394/05/26
تاریخ ثبت: 1395/03/29
خلاصه اختراع:

به نام خدا خلاصه اختراع عنوان : بالن دوجداره مخصوص جهت اسانس گيري در روش هاي سنتي استخراج مانند تقطير ساده ، به علت استفاده از حرارت مستقيم مشكلاتي از قبيل از دست دادن تركيبات فرار و حساس به حرارت ، تغيير و تبديل تركيبات اسانس در اثر هيدروليز در محيط آبي و ايجاد بوي نامطلوب در اثر سوختن بخش هايي از گياه وجود دارد و از طرفي زمان طولاني استخراج ( حدود 4 ساعت ) علاوه بر داشتن هزينه فراوان موجب پليمريزاسيون اسانس نيز مي شود . با طراحي اين بالن دو جداره كه داراي محفظه جداگانه¬اي است و گياه غوطه ور در آب نيست روش هاي اسانس گيري كه درآنها گياه به طور غير مستقيم تحت حرارت قرار مي گيرد عملي شدند ( شكل 1و 2) . 1-روش نفوذ آب به كمك مايكروويو و بخار: اين روش تنها با استفاده از اين بالن دو جداره قابل اجراشد كه داراي شكل و اندازه ارتفاع مناسب جهت قرار گرفتن در مايكروويو( مدل LG 30 ليتري) بود و در اين روش باريختن آب در بخش زيرين ظرف ، اشعه مايكروويو به طور همزمان هم به گياه كه روي صفحه مشبك قرار داشت برخورد كرد و هم به آب موجود در زير ظرف را تبخير كرد و به اين ترتيب منبع توليد بخار ايجاد شد و گياه به مدت 30 دقيقه يعني تا زماني كه ديگر بر حجم ووزن اسانس افزوده نشد تحت تاثير عمل اسانس گيري با اشعه مايكروويو و بخار قرار گرفت در اين روش هيچ منبع انرژي يا ژنراتور توليد بخار اضافي به كار برده نشد. روش اسانس گيري با كمك مايكروويو روشي مقرون به صرفه از نظر مصرف آب و انرژي و زمان است و ازطرفي بعلت اينكه نسبت به روش-هاي ديگر گازكربنيك كمتري در محيط آزاد مي كند به نام تكنولوژي سبز و دوست دار طبيعت شناخته شده است ( شكل 3) . 2-روش نفوذ آب به كمك مايكروويو : در اين روش بخش زيرين ظرف خالي بود و فقط گياه كه به مدت 30 دقيقه در آب مقطر خيسانده شده بود مانند روش قبل بر روي صفحه مشبك قرار گرفت و عمل اسانس گيري به مدت 30 دقيقه انجام شد ( در روش هاي مايكروويو ما شاهد افزايش ميزان مونوترپن هاي اكسيژنه تيمول و كارواكرول كه آنتي اكسيدان هاي قوي در اسانس مرزه بختياري هستند بوديم) ( شكل 4) . 3- روش نوين تقطير با بخار: در اين روش گياه بر روي كاغذ صافي و روي صفحه متخلخل بالن قرار داده شد و بخار به طور غيرمستقيم از لوله مورب با فشار از پايين به گياه برخورد كرد و از ديگ زودپز به عنوان ژنراتور توليد بخار استفاده شد در اين روش افت ميزان بخار و دماي بخار به علت مسير كوتاه انتقال بخار به گياه به حداقل رسيد ( شكل 5) 4-روش تقطير با آب و بخار: در اين روش درمحفظه پاييني ظرف آب مقطر ريخته شد و بالن دوجداره به دستگاه كلونجر متصل گرديد در اثر حرارت آب در بخش زيرين ظرف به جوش آمد و بخار حاصل به طور غير مستقيم به گياه برخورد كرد و شير سه طرفه كلونجر به گونه اي تنظيم شد كه در اثر قانون ظروف به هم مرتبط آب در اثر عمل ميعان بر روي گياه رفلاكس گرديد و لذا گياه در مدت زمان اسانس گيري تحت اثر بخار از پايين و آب رفلاكس شده از بالا قرار گرفت . از آنجايي-كه بخار آب جوش حرارت بيشتري نسبت به آب جوش دارد لذا توانستيم به تركيباتي از اسانس دست يابيم كه نقطه جوش بالاتري دارند و در روش هاي ديگر امكان دسترسي به آن ها نيست ( مانند : تركيب سزكوئي ترپني بتا -كاريوفيلن در اسانس مرزه بختياري ) ( شكل 6 ) . بنابراين ما توانستيم تنها با استفاده از اين بالن2 ليتري دوجداره مخصوص كه وسيله اي راحت و سبك بوده و سر سمباده اي آن با سايز انواع كلونجرهاي مدل فارماكوپه اروپا و انگليس هماهنگي دارد انواع روش هاي مختلف اسانس گيري تقطير با بخار، تقطير با آب و بخار، روش نفوذ آب به كمك مايكروويو و روش نفوذ آب به كمك مايكروويو و بخار را به سهولت عملي سازيم كه هركدام مزاياي خاص خود را دارند و به علت عدم مجاورت مستقيم گياه با آب و حرارت مشكلات روش هاي سنتي نيز برطرف شده است و لذا دركنار سهولت كار، عملي ساختن همه روش ها ي مفيد استخراج اسانس با كاربرد يك بالن، صرفه جويي در زمان ، مصرف آب و انرژي به اسانس هايي با كميت و كيفيت بالا دست يافتيم كه مقاله چاپ شده در ژورنال Industrial Crop and Products در سال 2015 شماره 76 صفحات 816-809 شاهد اين ادعا ست كه به پيوست ارائه شده است .

موارد یافت شده: 2